Espècies Amenaçades

Ciències per al Món Contemporani

Causes de la desaparició d’espècies

Posted by Jordi Garcia Ruspira a 9 febrer 2009

Hi ha moltes raons per les que unes espècies particulars es poden tornar amenaçades. Encara que aquests factors poden ser analitzats i posats en grups, hi ha causes que es repeteixen. Algunes causes d’aquest perill poden ser:

Destrucció d’hàbitat

El nostre planeta està cambiant continuament, causant alteracions d’hàbitats i modificant-los. Els canvis naturals tendeixen a pasar causant un petit impacte en espècies individuals. Igualment, quan els canvis pasen ràpidament, hi ha molt poc o gens temps per a que aquestes espècies puguin reaccionar i ajustar-se a les circumstàncies. Això pot crear resultats desastrosos, i per aquesta raó la destrucció d’hàbitats és una de les principals causes. Les grans forces en aquesta desaparició som els humans. Casi cada regió del planeta ha sigut afectada per la activitat humana, particularment durant l’últim segle. La pèrdua de microbis als sòls que antiguament mantenien els boscos tropicals, la extinció de peixos i varios animals aquàtics en hàbitats amb polució, i canvis en el clima global són resultat de l’activitat humana principalment.
Pot ser difícil per a una sola persona reconèixer els efectes que els humans hem causat en algunes espècies. També és difícil d’identificar o prediure les efectes humans en algunes espècies i hàbitats, especialment durant tota la evolució humana. Pero és bastant clar que l’activitat humana ha contribuit de manera espectacular al perill de les espècies. Per exemple, encara que els boscos tropicals poden semblar que estan en bon estat, actualment estan apunt de la destrucció total. Això és perque els sòls on creixien s’estan quedant sense nutrients. Pot portar segles per fer tonar a créixer un bosc que ha sigut talat per humans o arrassat per el foc, i molts animals viuen en aquests boscos. Si aquesta destrucció de boscos continúa, la destrucció de les espècies anira a l’alça.

-Introducció d’espècies exòtiques

Les espècies natives són aquelles plantes i animals que formen part d’una àrea geogràfica específica, i que han format part d’un escenari biològic particular durant molt temps. Estan ben adaptats al seu medi local i acostumats a la presència d’altres espècies nadiues en el mateix hàbitat general. Les espècies exòtiques són introduïdes en nous medis per culpa d’activitats humanes, ja sigui intencionadament o accidentalment. Aquestes espècies són vistes per les espècies nadiues com elements forasters. A vegades es pot donar que no portin problemes i siguin identificades com qualsevol altre espècie nadiua, però a vegades poden alterar seriosament la ecologia i poden portar greus conseqüències.
Lo pitjor d’aquestes conseqüències nocives vé quan les espècies exòtiques introduïdes posen les espècies nadiuen en perill si les caçen. Això pòt alterar l’hàbitat natural i pot causar competitivitat per el menjar. Les espècies han sigut introduïdes biològicament a medis en tot el món, i els efectes més destructius s’han patit a les isles. Els insectes introduïts, rates, porcs, gats i altres espècies extrangeres han causat molt perill i han portat a l’extinció centenars d’espècies els últims 5 segles. Les espècies exòtiques són, clarament, un factor molt important per a les espècies.

-Sobreexplotació

Una espècie que s’enfrenta a la sobreexplotació és una de les que poden tenir més perill o poden arribar a la extinció. La caça de ballenes ilegal durant el segle 20 és un clar exemple de la sobreexplotació, i la indústria de les ballenes ha reduït extremadament el nombre de població de ballenes. Quan moltes ballenes estaven a punt d’extinguir-se, un nombre de països van acordar un pla per salvar les ballenes. Gràcies a aquest pla, algunes espècies de ballenes com la gris es van salvar, però algunes encara estan en perill.
Per culpa de l’intercanvi de parts d’animals, moltes espècies van continuar sufrint sobreexplotació. Inclús avui dia, hi ha demanda d’objectes com banyes de rinoceront i ossos de tigre en algunes àrees d’Àsia. Aquí és on encara existeix un gran mercat per medicines tradicionals fetes d’aquestes parts d’animals

-Altres factors

Enfermetats, polució i distribució limitada són altres factors que alteren algunes plantes i animals. Si una espècie no té la protecció genètica natural contra patògens particulars, una enfermetat introduïda pot tenir efectes molt greus sobre aquella espècie. Per exemple, la ràbia i altres virus estan destruïnt actualment poblacions carnívores a l’est d’Àfrica. Animals domèstics a vegades transmeten enfermetats que afecten poblacions salvatges, demostrant un cop més com les activitats humanes continuen en la arrel de la majoria de les causes. La polució ha afectat seriosament moltes espècies terrestres i aquàtiques, i les distribucions limitades són frequentment una consequència d’altres amenaçes; poblacions confinades en petites àrees degut a la pèrdua d’hàbitat, per exemple, poden afectar a altres factors.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: