Espècies Amenaçades

Ciències per al Món Contemporani

Les espècies foranes.

Posted by silviacase92 a 2 Març 2009

Una espècie forana és aquella que no és autòctona del lloc. Poden haber sigut introduides accidentalment per haber sigut transportades per els humans. Aquestes espècies, al no ser del lloc en el que viuen, és a dir, estar en un ecosistema diferent al propi, no hi han depredadors naturals, fent-se així fortes i convertint-se en plagues i en espècies invasores. Alteran la cadena tròfica i trenquen l’equilibri ecològic de la zona, posant en perill les espècies autòctones. Les espècies foranes rivalitzen amb les propies per l’espai, el menjar, depredan o hibriden amb els autòctons, i a més, introdueixen paràsits i malalties, en general, són rivals de les espècies d’aquí.
Només a Espanya hi han 1400 espècies invasores, tot hi que Europa també mostra uns números alarmants. De totes aquestes espècies invasores, hi han un centenar que té el potencial de fer gran mal al medi ambient i a les economies locals.
El mosquit tigre, per exemple, és una espècie que va arribar aqui des del Sudest Asiàtic, i pot transmetre fins a 22 malalties, sent el dengue una de les malalties que pot transmetre. Per tant, també podem afirmar que aquests éssers nouvinguts poden repercutir en la salut de les persones. El mosquit tigre és una de les espècies invasores més perjudicials.
El musclo zebra , un mol•lusc procedent del Mar Caspi i del riu Ural, a més de competir amb els musclos natius, causa una greu reducció del fitoplacton disolt i modifica la composició dels fons fluvials. Per tant, fa desaparèixer a les espècies que viuen al seu voltant.
Un altre clar exemple és el cranc vermell, originari de Mèxic, que constitueix una amenaça per ser transmissor del fong Aphanomices astaci que causa una malaltia mortal en els crancs autòctons.
Una solució perquè no arribessin tantes espècies foranes, podria ser que hi haguessin uns controls més exhaustius a l’hora de revisar el transport de mercaderies, ja que algunes de les espècies autòctones estàn en perill d’extinció o poden arribar a ser-ho si no hi ha una solució.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: